Historie

Historien vår starter for lenge siden. Egentlig startet det allerede i 1874, da farmasøyt Morten Nyegaard etablerte et agentur for apotekervarer i Oslo. Det var starten på den farmasøytiske industrihistorien i Norge, som vi ønsker å videreføre.  

Ideen og konseptet for Catapult Life Science ble utviklet i perioden 2012 – 2016 , dels basert på erfaringer fra GE Healthcare’s Pilot Plant i Oslo. Dette var en liten minifabrikk som var skreddersydd for prosjekter som var kommet i en fase da laboratoriene og reagensrørene ble for små. De hadde omkring 2010 noe ledig kapasitet, og åpnet for at eksterne virksomheter kunne få tilgang til anlegget for sin produktutvikling. Et av selskapene som leide seg inn var Polypure, som plasserte eget utstyr i fasilitetene, hvor de kunne få gjort første trinn i sin prosess for å lage skreddersydde PEG-baserte spacere for biotek-industrien. En annen kunde ble Omegatri, et oppstartsselskap som laget tørt pulver fra fiskeolje, og som hadde behov for plass til utstyr som var større enn en arvet kjøkkenmaskin fra 70-tallet. I Pilot Plant fant de oppskaleringskompetanse og infrastruktur, 400 volts kontakter på veggen, trykkluft, og kokende vann fra en slange. 

Erfaringene fra samarbeidet i perioden fra 2011 og utover, medførte at tre av Catapult Life Science’s gründere, Erik Agner, daglig leder Polypure, Arne Aabye, leder av GE Healthcares Pilot Plant, og Astrid Hilde Myrset, tidligere daglig leder av Omegatri, sammen bestemte seg for å se om det var mulig å utvikle konseptet de allerede hadde prøvd, til et generelt konsept for denne industrien. Målet ble å etablere et katapultsenter for livsvitenskap. 

Etter mange møter med virkemiddelapparat, det offentlige, mulige kunder, støttespillere og andre interessenter, ble visjonen presentert i en 2 minutters pitch i den nystartede Life Science-klyngen (senere etablert som The Life Science Cluster, TLSC) i desember 2015. 

Der var Kristin Schoultz, leder av produksjonsenheten ved Folkehelseinstituttet, som på det tidspunkt var besluttet lagt ned fra sommeren 2017. Kristin hadde lenge jobbet for at muligheten for å produsere legemidler for kliniske studier skulle videreføres i Norge. Bjørn Pedersen, som for lengst hadde etablert Diatec Monoclonals, som utvikler og produserer antistoffbaserte legemidler, var også til stede. Disse to gjorde felles sak med de andre, og bestemte seg der og da for å bli med og realisere visjonen om et katapultsenter som kan tilby produktutvikling, inkludert utvikling av både kjemiske og biologiske legemidler. 

Sammen er disse fem ildsjelene gründerne bak Catapult Life Science. Vår felles målsetning er at Catapult Life Science med tiden skal kunne utføre alle typer tjenester vi til sammen har kompetanse for, og kunne bidra til at kompetansen vi og våre nettverk har innenfor produktutvikling, skal komme nye prosjekter til gode. Slik håper vi å bidra til å skape industriaktivitet som samtidig kan hjelpe pasienter som desperat trenger nye legemidler for å kunne leve friskere og lenger. 

Med støtte fra Oslotech (Forskningsparken i Oslo’s driftsselskap), Sintef, Curida og Sanivo Pharma, ble selskapet Catapult Life Science etablert i juni 2016. I perioden siden har vi fått inn en rekke. Disse inkluderer IFE, som utvikler og produserer radiomerkede legemidler, GE Healthcare, med sin erfaring i produktutvikling og produksjon og Vitas med ekspertise innen kjemisk og biologisk analyse.  Teknologioverføringskontorene i Oslo (Inven2), på kjeller (Kjeller Innovasjon) og i Bergen (BTO) har gått inn som aksjonærer. Dessuten har en rekke entusiastiske privatpersoner og mindre bedrifter bidratt til å finansiere opp selskapet i tidlig fase.  Våre eiere utgjør et dugnadslag for livsvitenskapen i Norge, og deres bidrag har vært avgjørende for at virksomheten nå er i full gang.